• [EN]
  • [FR]
  • [RO]

Infiintare intreprindere individuala in Romania

As dori sa imi infiintez o intreprindere, insa nu sunt sigur daca PFA-ul sau o intreprinderea individuala sunt solutia optima. Ce imi puteti spune despre intreprinderea individuala?

Intreprinderea individuala este o forma a intreprinderii economice, fara personalitate juridica, ce este organizata de catre o persoana fizica si este guvernata de OUG nr. 44/2008, actualizata in anul 2014.

Pentru a va putea infiinta o intreprindere individuala, este necesar sa obtineti un sediu profesional pe teritoriul Romaniei -  pentru stabilirea caruia este obligatoriu sa detineti un drept de folosinta asupra imobilului -, precum si sa solicitati inregistrarea functionarii ca intreprinzatori persoane fizice, titulari ai unei intreprinderi individuale, in registrul comertului.

Este util sa cunoasteti faptul ca inregistrarea in registrul comertului nu va conferi intreprinderii dumneavoastra personalitate juridica, insa va dobandi calitatea de comerciant persoana fizica.

In calitate de titular al unei intreprinderi individuale, veti garanta pentru obligatiile asumate cu patrimoniul de afectatiune, in cazul constituirii sale, completand apoi cu patrimoniul personal. Patrimoniul de afectatiune reprezinta bunurile, drepturile si obligatiile titularului intreprinderii individuale, atribuite scopului intreprinderii dvs., patrimoniu care este distinct de patrimoniul personal.

Potrivit dispozitiilor legislatiei romane in vigoare, intreprinderea individuala poate avea salariati? De asemenea, ce statul are titularul unei astfel de intreprinderi pe piata muncii?

Desigur, puteti angaja persoane in cadrul intreprinderii dvs. individuale, in temeiul unui contract individual de munca ce trebuie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, si veti putea colabora cu PFA, alte intreprinderi individuale sau familiale, precum si cu oricare alte persoane juridice pentru desfasurarea activitatilor economice.

Aceasta colaborare nu va va atribui statutul de salariat, insa in calitate de intreprinzator persoana fizica veti putea activa ca salariat al unei alte persoane, indiferent de domeniul sau de activitate economica.

Titularul unei intreprinderi individuale, intreprinzator persoana fizica, este asigurat in sistemul public de pensii, precum si in ceea ce priveste alte drepturi de asigurari sociale. De asemenea, acesta are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Care sunt modalitatile de incetare a unei intreprinderi individuale in Romania?

O intreprindere individuala inceteaza atunci cand titularul sau, intreprinzator persoana fizica, isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului. Acest lucru poate avea loc: in cazul decesului, prin vointa titularului intreprinderii individuale ori in situatia existentei unui prejudiciu cauzat de o inmatriculare sau o mentiune la registrul comertului, situatie in care persoana fizica sau juridica prejudiciata poate cere radierea inregistrarii, in tot sau in parte.

Care sunt avantajele si dezavantajele unei intreprinderi individuale?

Avantajele unei intreprinderi individuale pot fi:

-   Costuri relativ scazute in ceea ce priveste inregistrarea functionarii ca intreprinzator persoana fizica;

-   Administrare facila a activitatii desfasurate in cadrul intreprinderii individuale;

-   Posibilitatea de a angaja salariati in cadrul intreprinderii;

-   Varietate relativ larga in ceea ce priveste domeniile de activitate ale intreprinderii individuale.

Dezavantajele unei intreprinderi individuale se refera la aspecte precum:

-   Intreprinzatorul persoana fizica, asa cum am vazut, va raspunde cu patrimoniul personal in anumite situatii;

-   Necesitatea unor dovezi in ceea ce priveste pregatirea profesionala a titularului intreprinderii individuale in functie de domeniul de activitate ales.

In cazul in care nu sunteti decis/a in privinta formei pe care sa o atribuiti viitoarei dumneavoastra afaceri, avocatii specializati in domeniul dreptului comercial din cadrul firmei Darie, Manea & asociatii va stau la dispozitie si va vor oferi informatii pertinente care va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie, va vor sfatui in acest sens si va vor oferi reprezentare in fata autoritatilor competente. Apelati cu incredere la echipa noastra!